Интересът към интернет базираната обучителна система iLearningGlobal ме подтикна да преведа и публикувам кратко обобщение на един от видео материалите на Брайън Трейси от семинара „Стартирайте ваш собствен бизнес?“

        В конкретния случай той ни съветва „Как да изберем свой бизнес?“

        „80% от услугите и продуктите за общо ползване днес ще бъдат заменени с други до 5 години. Това означава, че има неограничени възможности за нов бизнес.

        Представете си, че нямате ограничения във време, финанси, опит и ресурси. Какво ще искате да правите? Започнете със себе си. Изследвайте вашите знания, опит, таланти, произход, образование.  

        След като сте избрали бизнеса, следва да изберете ключови умения.

        Изберете продукт – не непременно печеливш, а такъв, който ви грабва и пасва на опита Ви. Това е вашия продукт.

        Потърсете незадоволените нужди на потенциалните клиенти.

        Какво ще Ви запали? Това е общото между предприемачите. Всеки продукт има нужда от шампион, който да го обича и представя, иначе ще се превърне в „сирак“.

        Друг въпрос, който трябва да си задавате е какво можете да подобрите? По-лесно е да подобрите един продукт, отколкото да измислите нов. Трудно се променя влечението на хората от познато към непознато.

        Търсете начини за предлагане на стойностност.

        Базови правила:
    1. Около две години са нужни за стартиране на бизнеса.
    2. Други две години са нужни за излизане на печалба.
    3. На седмата година можем да кажем, че бизнесът е печеливш.
       Хенри Форд казва, че има две важни качества за успех в бизнеса – предвидливост и търпение. Този, който няма търпение, няма важно качество нужно за успеха.

       Дръжте очите си отворени. Четете вестници и списания. Някои съдържат информация за бизнес възможности. Обадете се на хората, които са писали статията. Четете търговски статии във вашата сфера. Търсете в Yahoo и Google. Там ще намерите много идеи. Само една от тях може да промени живота ви. Може би, това което търсите вече е започнато и е успешно в друга част на света. Ето идеална възможност за партньорство. То може да бъде началото и на вашия успех.“

       Дали съветите му се отнасят и за нас българите?
       Очаквам коментарите Ви.

       С респект

       Евгений Николов

One Response to “Как да изберем свой бизнес?”

  1. Огнян Чипев казва:

    Много полезна и съвсем практична информация, която определено става и за нас българите. :)

    Бизнес принципите са общовалидни, а конкретното им прилагане е право и отговорност на всеки, използвайки едни от важните за всеки предприемач качества – креативност и иновативност.

    А времето на криза е може би най-добрата възможност за старт на бизнес…

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>