admin on септември 12th, 2009

        Интересът към интернет базираната обучителна система iLearningGlobal ме подтикна да преведа и публикувам кратко обобщение на един от видео материалите на Брайън Трейси от семинара „Стартирайте ваш собствен бизнес?“

        В конкретния случай той ни съветва „Как да изберем свой бизнес?“

        „80% от услугите и продуктите за общо ползване днес ще бъдат заменени с други до 5 години. Това означава, че има неограничени възможности за нов бизнес.

        Представете си, че нямате ограничения във време, финанси, опит и ресурси. Какво ще искате да правите? Започнете със себе си. Изследвайте вашите знания, опит, таланти, произход, образование.  

        След като сте избрали бизнеса, следва да изберете ключови умения.

        Изберете продукт – не непременно печеливш, а такъв, който ви грабва и пасва на опита Ви. Това е вашия продукт.

        Потърсете незадоволените нужди на потенциалните клиенти.

        Какво ще Ви запали? Това е общото между предприемачите. Всеки продукт има нужда от шампион, който да го обича и представя, иначе ще се превърне в „сирак“.

        Друг въпрос, който трябва да си задавате е какво можете да подобрите? По-лесно е да подобрите един продукт, отколкото да измислите нов. Трудно се променя влечението на хората от познато към непознато.

        Търсете начини за предлагане на стойностност.

        Базови правила:
    1. Около две години са нужни за стартиране на бизнеса.
    2. Други две години са нужни за излизане на печалба.
    3. На седмата година можем да кажем, че бизнесът е печеливш.
       Хенри Форд казва, че има две важни качества за успех в бизнеса – предвидливост и търпение. Този, който няма търпение, няма важно качество нужно за успеха.

       Дръжте очите си отворени. Четете вестници и списания. Някои съдържат информация за бизнес възможности. Обадете се на хората, които са писали статията. Четете търговски статии във вашата сфера. Търсете в Yahoo и Google. Там ще намерите много идеи. Само една от тях може да промени живота ви. Може би, това което търсите вече е започнато и е успешно в друга част на света. Ето идеална възможност за партньорство. То може да бъде началото и на вашия успех.“

       Дали съветите му се отнасят и за нас българите?
       Очаквам коментарите Ви.

       С респект

       Евгений Николов

Публикация на Огнян Чипев
www.integritylife.blog.bg

Как най-лесно и финансово изгодно можем за реализираме тази инвестиция, с позитивен ефект за целия ни живот?

Всички сме съгласни, че днес живеем в епохата на Информационната ера, когато повече от всякога е необходимо да сме информирани качествено, а и да можем лесно да информираме другите за това, което сме и което предлагаме. Два са основните белези на Информационната ера, които ако не вземем предвид, просто няма да сме ефективни и актуални за себе си, за хората около нас, а и в по-глобален аспект: – На всеки 18 месеца информацията се удвоява- “Бързите изяждат бавните”, а не “Големите изяждат малките”, както беше досега. За всичко това има една проста причина – Интернет!

Линк към цялата публикация

admin on юли 17th, 2009

Статията е на Г-н Вилям Попов
Граждански клуб “Компетентност и морал”

Уважаеми съграждани, обръщам се с призив къв всички вас – не политизирайте! Така ни учат и към това ни призовават нашите мъдри държавни и партийни ръководители. В разгара на протестите на млекопроизводителите през тази година президентът Първанов заяви, че “те имат своите основания, но този проблем не бива да се политизира”. По време на скандалите с ДАНС г-н Червеняков заяви по телевизията: “Политизира се недопустимо случая с ДАНС!” В “Неделя 150” на 10 май 2009 г. в отговор на тежките критики относно кон-за-кокошка заменки на гори председателят на Държавната агенция по горите  каза, че този проблем ”се използва за извличане на политически дивиденти”! Следващата неделя министър Миков предупреди: “протестите на полицаите да не се използват за политически цели”! А щом един министър на вътрешните работи, и то от нивото на г-н Миков, казва, то трябва да се изпълнява безпрекословно! Ами то на какво ще заприлича, ако всеки по всякакъв повод започне “да политизира”! Компетентният и авторитетен глас на секретаря на ИБ на БСП другарят Ивелин Николов заключава: “Някой се опитва да преувеличи ролята на протестите (на млекопроизводителите). Надявам се, че никой не се опитва да яхне протеста политически, защото ще изглежда смешен”! (интервю в. Труд, 11.08.2008). За да не изглеждате смешни “Не политизирайте!”.

Съвсем друго е положението с управляващите, с партиите – те не само, че могат, а те са длъжни “да политизират”. Нали властта се реализира от партиите и се поделя между тях. Това е фундаментът на демокрацията! Как си представяте вие демокрация без партии? При партийния модел на демокрация гражданите също имат едно неотменимо право – да избират, но…САМО ИЗМЕЖДУ ТЕЗИ, КОИТО СА ИМ ПРЕДЛОЖИЛИ ПАРТИИТЕ! И нищо повече! Това малко ли е? Така всеки гражданин има право да избере по-малкото зло. Точно затова всеки трябва да гласува. Ниският процент на гласуване означава да бъде избрано голямото зло! А между двете злини разликата е съществена! За спечелилите (било то малкото или голямото зло) е друго – те трябва да се погрижат по най-бързия начин да поставят свои верни партийни членове на всички възможни ръководни постове по всички нива и видове на властта. Така управляващата партия обхваща цялата власт в единна мрежа и си осигурява абсолютно влияние по “ширина”, по “дължина” и по “височина”, т.е. в цялото 3D пространство на властта.

Е, има и едни други фундаментални правила за функциониране на демократичните общества като участие и контрол на гражданите по всички нива и етапи на управлението, референдуми и др. пределно известни ни демократични технологии на т.нар. пряка демокрация. Но това важи за старите и развити демокрации. За нас е още рано и опасно да се прилагат такива есктравагантни обществени практики. За нас най-важният проблем сега е “Да не се политизира!”. А властта не трябва да изпуска и т. нар. неправителствен сектор. Партията във властта трябва да си учредява все повече НПО чрез лично участие в тях и да ги превръща в “проправителствени” организации (ППО). А другите типично граждански активности като например дарителство и случая “Българската коледа”? Стоп! “Да не се политизира!” Няма да бъде справедливо, обаче, ако не изтъкнем и другите изключителни приноси на г-н Първанов. Въпреки строго дефинираните в чл.98 на Конституцията президентски правомощия, въпреки голямата си претовареност с организирането и участието в многобройни патронажи, международни и вътрешни инициативи и тежки пътувания до близки и далечни страни (всички те съдбоносни за държавата и гражданите!), той не жали сили и държавни финансови, материални и човешки ресурси за партийно кадруване по всички нива на властта и държавното управление. Още към март 2006 г. президентът се беше вече се разделил с 14 от неговите сътрудници, назначени на дипломатически и други висши държавни длъжности в името на обществения интерес и полза. Измежду произведените тогава трима нови генерали на МВР по-късно единият от тях стана съветник на президента, а другият (ген. Драшков) допринесе много за създаването и укрепването на ДАНС. В едно интервю точно той беше казал, че е служил в Държавна сигурност, “защото нямаше частна сигурност”! Довършителните работи свърши Народното събрание, което в последния момент за няколко часа успя да запълни последните кадрови дупки с партийно лоялни и известни специалисти. Разбира се, венец на досегашната дейност на Президента е гениалната идея за издигане кандидатурата на г-жа Ирина Бокова за председател на ЮНЕСКО и положените от него (и цяла армия от държавни служители) нечовешки усилия за рекламирането й по всевъзможни начини и дори лично в близки и далечни страни, с посрещане на най-високопоставени световни личности у нас. Количеството на изразходваните държавни финансови, материални и човешки ресурси са нищо пред перспективата известната световна организация да се сдобие с такава достойна българка: от достоен род, висококвалифициран специалист и ненадминат дипломат (както своя брат!), допринесла толкова много за сближавне на България и Франция, за популяризиране на нашите съкровища от стари времена… “Да не се политизира!”.

Министър-председателят естествено е извън всякакви класации и правила. Той се явява синтезиран образ на мечтата на всички български граждани – съвместяване, не – сливане на държавната власт с политическата (и с икономическата!). Той е истински Фигаро тук – като министър-председател, а след миг Фигаро там – като партиен вожд, откривайки предизборната кампания на своята партия, отивайки на Бузлуджа с мотоциклет и т.н., и т.н. Е как при това положение няма “да политизира” – ами в своя екип няма да вземе чужди хора – те са некадърни, нямат управленски капацитет, те са реваншисти, те са опасни за България, те ще вземат да намалят енергийната ни зависимост от Русия и кой знае още какви бели ще сторят. Благодарение на тази топла връзка една партия придобива самочувствието и правото да отчита като свои такива големи постижения в областта на изпълнителната власт: “Увеличихме минималната заплата с 60%”, припев – “Това не е достатъчно и ще продължим да я увеличаваме”; “Удвоихме минималната пенсия”, (припева); “Създадохме 344 000 работни места”, (припева). Е какво можем да желаем повече – и икономическите, и управленските, и демографските, и кадровите, и образователните, и външнополитическите, и военните, и здравеопазните, и правовите, и … въпроси, стратегии и политики на държавата се решават на партийни форуми. Какво ни е лошо на гражданите – една партия отново се грижи и бди над нас, всичко е централизирано и подредено. Благодарение на партийните назначения на най-компетентните специалисти в областта на държавното управление беше достигнато невиждано до сега високо ниво. Как може да не отбележим министрите на МРРБ, МВР, МИЕ, МЗ, МЗХ, МИС, МОСВ,…Летвата в тези министерства се вдигна толкова високо, че на човек косата му настръхва като си помисли каква катастрофа би настъпила, ако БСП и ДПС няма да могат да продължат да управляват тези министерства. Правилно министър-председателят Станишев не се поддаде на натиск и не започна да сменя тези изтъкнати в областта на държавното управление мъже и жени. Вярно е, че се наложиха две-три смени, но това е съвсем естествено да се случи. Партията разполага с неограничен брой равностойни кандидати. Един падне – друг го сменя, но партията си държи властта. И благодарение на тази мъдра кадрова политика работата в тези министерства се подобри съществено. Най-пресният пример е дефинитивното решаване с един замах на дребните проблеми с управлението на европейските фондове. От Берлин беше привикана вярната дъщеря на БСП (“Да не се политизира!”) г-жа Меглена Плугчиева,  известен и авторитетен в цяла европа дипломат и специалист по всичко. Заемайки новооткритата длъжност зам. министър-председател на МС по еврофондовете, тя само за една година коренно промени работата по усвояването им. Вече не сме донор на ЕС – на плюс сме с 973,75 млн. евро !! И това се постигна по много елегантен начин – чрез централизация на управлението, силна и компетентна ръка и безпрекословно изпълняване на всички изисквания и бележки на Европа. Така се оказа, че решението е много просто и не са нужни никакви предварителни стратегии и екшън планове за насочване и управление на европарите, непрекъсната оценка на ефективността и други такива. Вярно е, че това е дейност, която не изисква повече от основно образование, но…”Да не се политизира!”. И тук гражданите прекаляват– те искат да осъществяват граждански контрол на всички етапи и нива на процеса на управление на еврофондовете чрез равностойно (поне 50%!) участие във всички органи. Те наистина вече прекаляват.

Уважаеми съграждани, да не се вижда всичко това и да се протестира означава да се търси под вола теле! Ако гражданите не спазват призива “Да не се политизира!” ще стигнат до погрешния извод, че политическите назначения и налагащите се чести смени са генетично предопределени от партийния принцип на кадруване и забележителната способност да се намира най-неподходящият и най-некадърният, но партийно верен другар и са причина за лошо управление и силна неустойчивост на важни структури на държавното управление. От гледище на обществения интерес това ще е вярно, но при партийния модел критерият е друг. Чрез поставяне на свой верен войник на ръководен пост партията поема “политическа отговорност”. Кой може да изброи колко “политически отговорности” бяха “поети” през последните 20 години ! В действителност отговорността е лична и заради грешка на един човек (бил той министър, министър-председател, председател на парламент или президент) да се натоварва с отговорност цяла партия не е справедливо! Най-доброто, което можеше да ни се случи се случи – върнахме се на “малката” и “голямата” правда. Но нека “Да не се политизира!”. Лошо ли ни е?  

„Всеки, който говори за това, че преди изборите са направени смените в БА се опитва да политизира армията“, констатира министъра на отбраната Цонев. (По повод избирането на ген. С. Симеонов за началник на отбраната).

Пояснения:

-          Целият анализ е основан на официални данни, изявление и публикации, а така също на отговори на многобройни заявления по Закона за достъп до обществена информация.

-          Материалът беше предложен на 25 юни на в. Дневник, където беше „мълчаливо” отказан.

 

 

Вилям Попов – гражданин

Граждански клуб “Компетентност и морал”

 

——————————————————————
София 1618, ж.к. “Бъкстон”, бл10, ет.8, ап.33
тел. 855 18 12  или  0884 956 835
e-mail: billpopov@gmail.com

admin on юли 17th, 2009

Започвайки от днес, всеки петък ще качвам отделна глава от новата книга на Робърт Киосаки -  “Conspiracy Of The Rich“.

Тъй като книгата е на английски, я поставих в блога ми на съответния език, страница – Educations.

http://www.nikolovi.lopyan.com/EvgeniyEN/?page_id=8

Приятно четене!

Евгений

admin on СЋРЅРё 29th, 2009

 

ilgtv

 

 

 

 

iLearning Global е експертна система за дистанционно обучение от нов тип.

Обучението става изцяло чрез Интернет, като основната част от него е на английски език, като в момента съществуват вече отделни версии на испански, немски и японски език, а в бъдеще системата ще бъде разработена и на други популярни езици.

Всеки абонат на iLearning Global получава достъп до съответния сайт и влизайки в него (със съответните потребителско име и парола), вече може да използва всички ресурси вътре :

  • видео-уроци (7-10 минутни клипове с висока резолюция);
  • аудио записи (могат да бъдат свалени и впоследствие качени на всякакъв друг носител, като мобилни телефони, МР3-плейъри и др.);
  • книги в електронен формат (PDF файлове).

Системата включва три основни модула, като само основният е задължителен, а останалите два могат да бъдат добавяне поотделно или и двата заедно към месечния абонамент.

Преподавателите или самите лектори  в системата на iLearning Global са световноизвестни професионалисти в областта на персоналното израстване и бизнес обучението.

www.blogatstvo.com

admin on СЋРЅРё 25th, 2009

Класификация на бизнес информационните системи (БИС).

БИС са всички информационни системи в рамките на едно предприятие, в които се натрупват данни за бизнеса и служат като основа за анализ, планиране, изпълнение и контрол на бизнес процесите. Системите за Управление на Бизнеса (СУБ) са частен случай на БИС; друг частен случай са системите за данъчна отчетност (популярно – счетоводните програми). ЕРП системите в някакъв смисъл се явяват най-съвършения клас такива системи, тъй като по дефиниция ЕРП системата обхваща анализа, планирането, изпълнението и контрола на всички звена на предприятието. 

Програмното обезпечаване на фирмите минава през няколко етапа. В началото се инсталират отделни системи за различните звена, след това се прави опит за интеграция или се закупува нова, интегрирана система и на края се преминава към цялостна система, която включва не само ежедневно управление, но и планиране и контрол на цялостната дейност като една цяла единица. Да разгледаме етапите и съответните им класове програмни продукти. 

1. Програмно осигуряване на потребностите на един отдел (базови системи).  

Към този клас програми спадат около 60-70% от информационните системи, които се използват в България, като делът им постепенно спада. Този клас се разделя на няколко основни вида, според отдела, който обслужват: 

а) Системи за управление на търговската дейност

Към този вид спадат програмите, които на популярен език се наричат „Складови програми”. Системите от този вид служат за обработка на ежедневната информация, издаване на документи и позволяват изтеглянето на разнообразни справки. Този род системи традиционно нямат счетоводен модул, а често даже нямат и връзка към такъв. Последното обикновено не е проблем, тъй като за никой не е тайна, че в България данъчната отчетност се разминава сериозно с оперативната дейност и подобни връзки не само, че не са особено необходими, ами и често направо се избягват. 

б) Системи за данъчна счетоводна отчетност

Към този вид системи спадат, това, което често се нарича „Счетоводни програми”.

Системите от този вид нямат управленски функции – те са насочени за обслужване на данъчната отчетност на фирмата. Към данъчната отчетност следва да се причислят всички външни лица, на които фирмата трябва да дава отчети – държава, акционери и т.н. Системите от този вид понякога имат модул за „склад”, като основната му насоченост е за отчитане на данъчното представяне на бизнеса. Поради тази му насоченост, модулът „Складово стопанство” често се оказва не достатъчно функционален за използване в оперативната дейност на фирмата.

Важно е да се отбележи една особеност на счетоводните програми. Поради пряката си насоченост към обслуване на счетоводната отчетност на фирмата, при условията на не-интеграция в единна фирмена система, те често работят по парадигма, при която счетоводните документи се явяват първични, а първичните документи – следствие. Тази парадигма е изключително удобна при използване в изолиран счетоводен отдел, в частност външна счетоводна къща. При този модел издаването например на данъчна фактура става, като се въведе нейното осчетоводяване и после се извика функцията „Отпечатай тази статия във вид на Фактура”.  

Забележка: При Интегрираните системи и ERP системите нещата са точно наобратно – въвеждат се първичните документи, а осчетоводяването е следствие (като често осчетоводяването е даже невидимо).  

Този модел на работа в първия момент стресира счетоводителите, които са свикнали да работят по счетоводния модел на работа. Този модел на работа изисква обсужване от квалифицирани счетоводители за въвеждането даже на най-обикновени фактури. Това не е проблем в един изолиран счетоводен отдел, но става сериозна пречка при опит за внедряване на подобна система за използване от другите отдели. Това е естествено, тъй като например един търговец очевидно няма желание да въвежда осчетоводявания за да направи една продажба. Поради тази си особеност счетоводните програми на практика е изключително трудно да прерастнат в интегрирани системи, които да се използват от всички отдели на фирмата. 

в) Системи за изчисляване на работната заплата

Както заглавието подсказва, основната цел на тези системи е изчисляване на работните заплати, отпечатване на фишове, извършване на масово безкасово разплащане, отчетност към НОИ и др. свързани дейности. Тези програми са също предимно ориентирани към данъчната отчетност (а не към управленската). 

г) Други

Към този вид следва да се причислят системите за всички останали отдели – производство, маркетинг, логистика и др. Тези отдели, въпреки важността си, често са последни в приоритетите за програмно обезпечаване, като междувременно „закърпват” нуждите си с електронни таблици, хартиени документи и т.н. Много често тези отдели въобще не получават собствени, откъснати програмни системи, ами направо биват обезпечени, когато дойде време да се закупува интегрирана система. 

2. Интегрирани системи (ИС) 

Системи от такъв клас се използват от около 25-30% от фирмите. След преминаване на първоначалния етап на информационно обезпечаване на всички звена, за всяка фирма настъпва момент, когато започва да се усеща сериозна нужда от интеграция на отделните софтуерни продукти. При нарастване на обемите на дейността, се появяват проблеми, които в началото не са били от значение. Дублирането на информация в отделните бази данни, започва да става все по-скъпо за обслужване и намалява цялостната ефективност на информационното обезпечение. 

Логично, в следствие на тези нужди се появяват интегрираните системи, които се стремят да обслужат чрез единна система нуждите на много отдели. Традиционно, интегрираните системи имат минимум под-системи за обслужване на оперативната дейност (често грубо и неточно наричано Складово стопанство) и Счетоводна подсистема, която може да се използва както за данъчна, така и за управленска отчетност.  

Поради самата си същност, интегрираните системи се внедряват много по-трудно от базовите системи. Това се дължи на факта, че ИС не само обслужват всички отдели, но влизат в областта на комуникацията между отделите. Точно тук се получава един от най-големите проблеми пред този род системи, който понякога води и до провал на внедряването. Във фирмата в която се внедрява ИС често не са изчистени правата и задълженията на отделите, последователностите от действия и т.н. Много често данните относно някаква дейност с които оперира даден отдел (например Счетоводния) не са съвсем същите като тези, с които оперира друг отдел (Склад, Мениджмънт). Тези разминавания, даже и да се появяват систематично, ако не са много големи, не се изравняват, нито се търси причината за разминаването. При внедряване на ИС, тези разминавания не могат повече да се толерират. В този момент често се обвинява програмното обслужване, но проблемът е, че просто вече няма начин да се пренебрегнат тези несъответствия. И при това тук не говорим за умишлени злоупотреби (макар и това да е възможна причина за разминавания); по-скоро става въпрос за не особена систематичност при подаването и обработката на данните между отделите. 

За разлика от ERP системите (както е описано по-долу), ИС нямат обща единна методология, което пречи на универсалното обучение. 

3. Системи за единно планиране на ресурсите на предприятието (ERP) 

ERP системите, поне за момента, се считат за най-високия клас програмно осигуряване. В България подобен род системи ползват 5-15% от фирмите. ИС, въпреки голямото предимство, което дават спрямо базовите системи заради своята интеграция са все пак предимно насочени към обслужване на ежедневната дейност. Поради тази причина те се оказват неспособни да обслужат нуждите на една фирма от корпоративен тип. Една от основните отличителни черти на ERP, спрямо ИС е силно застъпените възможности за единно планиране на цялата фирма и контрол на изпълнението. Планирането на ресурсите – материални, дълготрайни, времеви, човешки, финансови и др. има изключително голямо значение за корпорациите. А това е основна цел на ERP системите – цялостно обслужване на нуждите на корпоративните фирми.

Системите от ERP клас често са много обемисти, тъй като те не само обслужват всички отдели на една (относително) голяма фирма, но и навлизат в големи подробности в работата на всеки отдел. Внедряването на ERP система често отнема много време, тъй като изисква както сериозно изчистване както на бизнес моделите, така и пълно детайлизиране на потоците от информация. Поради тези изисквания внедряването на такава система има благотворно влияния върху организацията като цяло. Но тук е и един от големите проблеми пред такова внедряване – често ръководните кадри в отделните звена не могат да оценят подобавящо нуждата от подобна система и нямат необходимата подготовка за да възприемат подобно ниво на цялостна интеграция на фирмените данни. Преди внедряването на ERP система е добре ръководните кадри от всички звена да преминат курс на обучение, който ще им даде много по-точна представа за ползите, какво трябва и какво не трябва да очакват от подобна система. 

Трябва да се посочи, че всички ERP системи имат обща идеология. Тази идеология е конкретна методология на работа (разбира се, допускаща персонализация), която е първоначално описана още през 60-те години на миналия век. Разбира се, с времето методологията се развива, но въпреки възникващите клонове, все още може да се каже, че всички ERP системи имат обща централна методология. Това е изключително важно при процеса на подготвяне на кадрите за обслужване на подобен род системи – има много курсове, които не са пряко свързани с конкретна ERP система, а важат за всички такива.

(c) 2006 Aloe Co     

Tags:

admin on СЋРЅРё 24th, 2009

Това е първата публикация във вашия нов WordPress блог. Можете да я редактирате или изтриете и след това да започне вашето щастливо блогване!

Tags: